Çubuklu Sırtlarından Boğaza Bakış - Hoca Ali Rıza

 

Çubuklu Sırtlarından Boğaza Bakış - Hoca Ali Rıza Efendi


Muhteşem eserleriyle Türk resim sanatının "hocası" olarak bilinen ve ortaya koyduğu eserlerde Osmanlı İstanbul'unu tasvir eden Hoca Ali Rıza Efendi, Abdülhamid tarafından Nişan-ı Mecidî ile ödüllendirilmiş bir sanatçıydı. 72 yıllık ömründe, 5 bine yakın eseriyle Türk resim sanatına önemli katkılarda bulunan Ali Rıza Efendi, özellikle İstanbul'a dair yaptığı resimlerle o günün dünyasına ışık tuttu. Sigara kâğıtlarının arkasını kullanacak derecede en ufak bir kâğıdı dahi resim çizerek değerlendiren bir sanatçıydı...

Tablonun Konusu


Çubukla sırtlarından boğaza bakış tablosunun manzarası izleyene son derece gerçekçi görünmektedir. Sanatçı doğadan aldığı notları bir araya getirerek doğayı sergilemeyi hedeflemiştir.

Kompozisyon ve Detaylar


Ön planda yer alan köşk ve taş duvarlarla çevrili bahçesi, tablonun sağ bölümünü kaplıyor. Neo klasik mimari yapı, yanındaki fıstık çamı ve bahçedeki ulu ağaç dikey duruşları ile kompozisyonun yatay gidişini dengeleyen elemanlardır. Bahçe duvarının diyagonal uzanımı ile onu karşılayan taşlar ve çalılar bakışımızı sakin maviliğe ve karşı kıyıya çekmektedir. Köşkün bahçesindeki çiçekler, ağaçlar, taş duvarlar ve irili ufaklı kayalardaki incelikli işçilik zengin dokusal değerler oluşturuyor. Karşı kıyıya doğru yol almakta olan yelkenli, vapur ve kayık hem deniz üzerindeki yaşamın belirtileridir hem de orta plan ile arka plan arasındaki bağlantıyı oluştururlar..

Kapat