Kaplumbağa Terbiyecisi - Osman Hamdi Bey

Kaplumbağa Terbiyecisi - Osman Hamdi Bey


Osman Hamdi Bey’in, 1906 yılında çizdiği bu düşünülesi tablo, kendisi tarafından 1907’de ikinci defa çizilerek, içerdiği anlam, güçlü renk ve fırça darbeleri ile tabloya kitlesel bir ün kazandırmıştır. Çizilen iki resim arasındaki son derece benzerliğin yanında, belli farklılıklar da mevcuttur. Bunlar arasında; kaplumbağa sayısı, vurgu ve tonlamalar, pencere pervazı, vazo, “Allah,Muhammed” yazılı tablo gibi gözle görünür farklardan söz edilebilir.

 

Kompozisyon ve Detaylar


Resimdeki yaprak yiyen kaplumbağaları, dönemin katı siyasi yönderleri, insanların pasif tutum ve davranışları olarak anlamlandırırken, ortada duran adamı ise kendisi olarak konumlandırmıştır. Elindeki ney ve sırtındaki muhtemelen vurmalı bir çalgı olan nakkare ile ümitsizce, her şeyden bihaber, yavaş, önündeki yaprakları yemek ile meşgul olan kaplumbağalara dikkatle bakmaktadır. Resimdeki mekan ise Bursa’da bulunan, Yeşil Cami’dir. Resmine burda başlayıp daha sonra devamını, önceden çektiği fotoğraflara bakarak tamamlamıştır. Eserde göze çarpan, ince motifler ve tonlamalardaki ahengin yanı sıra, barındırdığı anlam ile eserleri arasındaki en güzel tablo olarak kabul edilmiştir.

Teknik İlerlemeler


Osman Hamdi Bey'in "Kaplumbağa Terbiyecisi" adlı tablosu, yağlı boya tekniği kullanılarak yapılmıştır. Yağlı boya tekniği, sanatçının tabloyu yağlı boya boyalar kullanarak tuval üzerine oluşturmasını sağlar. Bu teknik, renk tonlarına zenginlik ve detaylara olanak tanır, sanatçılara eserlerinde derinlik ve ifade katma özgürlüğü sağlar. "Kaplumbağa Terbiyecisi," Türk resminin önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir ve sanat tarihinde Osman Hamdi Bey'in özgün tarzını temsil eder. Ve 221,5 cm x 120 cm boyutlarında yapılmıştır.

Kapat